Margreet Kodde
Orthomoleculair therapeut

Orthowat?

Orthowat? Is vaak wat ik te horen krijg, als ik zeg wat ik doe. Orthos is het Griekse woord voor juist, recht, gezond. Moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’.

Het uitgangspunt bij de orthomoleculaire geneeskunde is, dat een ziekte eerder zal genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam. Orthomoleculaire geneeskunde heeft een wetenschappelijke basis. De therapie bevordert het afvoeren van afvalstoffen; aanvullen van tekorten; aansterken door optimale voeding. Een preventief orthomoleculair verantwoorde levenswijze kan veel bijdragen aan een gezond lang leven. Het voedingsadvies en de behandeling met behulp van oa supplementen, wordt speciaal op de persoon afgestemd.

Natuurlijk kan het gebruik van voedingssuplementen de voeding in de natuurlijke vorm nooit vervangen. Daarom ligt bij mij in de praktijk ook altijd de focus op voeding in zijn meest pure vorm. Mijn uitgangspunt is om supplementen alleen tijdelijk, als therapie, te gebruiken. Om te voorzien in een verhoogde behoefte, of een groot tekort aan te vullen.

Verder ga ik er bij mijn behandeling van uit dat er in de mens een wisselwerking is tussen alle organen in het lichaam, én tussen de psyche, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hormoonsysteem. Daarnaast is er dan ook nog een wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. (relaties, werk, religie, woonomgeving etc.)

Tijdens de intake en verdere behandeling zullen we dus kijken naar eetgedrag, beweging, sociale omstandigheden, leefstijl, en invloeden van buitenaf. Als het evenwicht tussen 1 of meerdere van deze variabelen langdurig verstoord raakt kan er ziekte onstaan.

U vraagt zich inmiddels vast af welke ziektebeelden baat kunnen hebben bij orthomoleculaire therapie. In principe kan elke aandoening worden ondersteund door orthomoleculaire therapie. Maar we zien vooral mensen die lijden aan bv diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen, ontstekingsziektebeelden, fybromyalgie, (chronische) vermoeidheid, darmproblematiek, hormonale klachten, huidklachten, allergie, slapeloosheid, depressie, burn-out, AD(H)D of geheugen- en concentratieklachten. En verder is orthomoleculaire therapie natuurlijk ook in te zetten als preventie, gezond ouder worden en zwangerschapsbegeleiding. (eventueel al voor de conceptie)