Margreet Kodde
Orthomoleculair therapeut

Wat heeft je lichaam nodig, deel 2

Een doel in je leven.

In het Engels zeggen ze “purpose” wat betekent: zingeving, bestemming, roeping, de reden waarom je iets doet. In het Nederlands is er niet echt één woord wat de lading hiervan goed dekt. Maargoed purpose, een doel hebben dus, dat is waar deze blog over gaat.

Dit blog is onderdeel van een reeks blogs over wat je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Voor deze reeks blogs haal ik mijn inspiratie uit het onderzoek naar de blue zones. De blue zones zijn 5 zones in de wereld waar de bevolking bovengemiddeld oud wordt én gezond oud wordt. Er is onderzoek gedaan naar deze zones en uit dit onderzoek zijn verschillende kenmerken gevonden die bij de meeste zones overeenkomen en bijdragen aan de buitengewone gezondheid van de mensen in deze streken. Een doel hebben in je leven is er een van. Deel 1 van deze reeks vind je hier

Kun jij het doel van je leven in één zin samenvatten?

Als dat zo is leef je volgens onderzoek gemiddeld 7 jaar langer in goede gezondheid. Mensen die hun levensdoel kennen en weten waarom ze ‘s ochtends opstaan, leven langer, gezonder en gelukkiger.

Afgelopen voorjaar was het in het nieuws, “4 op de 10 mensen vindt hun werk zinloos". Als reden werd genoemd dat ze het gevoel hebben geen regie te hebben en dat hun baan niet aansluit op hun talenten en drijfveren. Een van de dingen waar oude mensen het meest spijt van hebben als ze terugkijken op hun leven is dat ze geen risico namen op werkgebied. Dat ze hun werk niet met plezier deden, maar dat ze een carrière kozen die handiger was of die beter betaalde. Ze wisten heus wel wat ze eigenlijk wilden doen, maar het leek gewoon te risicovol. We spenderen ongeveer 60% van onze tijd aan werk. Het is dus misschien handig om iets te kiezen wat voor jouw echt zinvol is. Als je dat niet doet kan het je zomaar een jaar of 7 aan gezonde jaren kosten. Kiezen voor de veilige, handigere optie is dus eigenlijk ook best risicovol.

Hoe vindt je dan een doel voor je leven als je er geen hebt? Je kunt beginnen met nadenken over je persoonlijke missie. Zoek een antwoord op deze vraag: Waarom sta ik ‘s ochtends op?

Talenten+Passies+Idealen = Doel

Je kunt je doel staven aan de volgende dingen. Gebruik je je talenten? Gebruik je je talenten voor zaken waar je passie voor hebt? En doe je dit in een omgeving die past bij jou normen en waarden. Zo niet? Dan is het tijd om terug te gaan naar je essentie en uit te zoeken wat het is dat je wilt doen met je leven.

Wat zijn je talenten? Wat zijn je fysieke, emotionele en mentale talenten, wat is je kracht, wat zijn je mogelijkheden? En dan niet alleen de dingen waar je goed in bent, maar de dingen die je ook geweldig vindt om te doen. Je krijgt nou eenmaal meer energie van dingen doen die je leuk vindt dan dingen doen waar je niet zoveel om geeft.

Wat zijn je passies? Je komt het best tot je recht als je jouw talenten gebruikt voor zaken waar je passie voor hebt of waar je bijzonder nieuwsgierig naar bent. Houdt je van kinderen of juist van oude mensen? Ben je dol op verkopen of het creëren van dingen? Geef je veel om dieren of houdt je van de natuur? Waar wordt je helemaal blij van?

Wat zijn je idealen? Wat vind je belangrijk in het leven, wat zijn je normen en waarden, wat wil je bijdragen aan de wereld, hoe wil je dat de mensen jou later herinneren?

Zo, dat zijn een hoop vragen om eens over na te denken. Het is vakantie, je hebt alle tijd. Dus pak eens een stuk papier en schrijf eens op wat jouw talenten, passies en idealen zijn. Het kost misschien even wat tijd maar uiteindelijk wordt het helder en duidelijk wat jij kan bijdragen aan het mooier maken van de wereld.

Kijk ook eens of de plek waar je werkt en de mensen in je omgeving grotendeels dezelfde idealen hebben. Als je bijvoorbeeld werkt in een bedrijf of team die er totaal andere levensvisie op nahouden, kan dit echt een ziekmakende omgeving voor je worden.

Het gaat niet om jou

Het is belangrijk om te weten dat het doel van je leven, zingeving, niet draait om jezelf. Het gaat over anderen. Een van de meest gehate eigenschappen van leiders is zelfingenomenheid. Dat is het tegenovergestelde van zingeving, het is dienen van jezelf. Maar neem bijvoorbeeld iemand als Nelson Mandela, zijn idealen gingen over mensen, over hun land, het grotere gemeenschappelijke doel, buiten hemzelf dus. Het vinden van je levensdoel gaat dus niet over jezelf, maar over het dienen van het grotere geheel, van de wereld een betere plek maken.

Een doel in je leven is iets buiten jezelf maar het is wel heel belangrijk om je talenten en passies hierin te blijven ontwikkelen. Je zou kunnen zeggen dat het gaat om het redden en het genieten van de wereld. Een zinvolle dag is een dag waarin je bent gegroeid en hebt gegeven. Om te kunnen groeien moeten we nieuwsgierig zijn. Nieuwsgierigheid is een eigenschap die je kunt aanleren. Nieuwsgierigheid, in het bijzonder in mensen, verrijkt ons werk en leven. Wanneer je met andere mensen in gesprek bent, bedenk dan eens: ben ik geïnteresseerd of probeer ik interessant te zijn?

Vraag jezelf eens, een week lang elke ochtend af: waarin wil ik vandaag groeien en wat wil ik vandaag geven. En bedenk dan aan het eind van de dag of dit ook is gelukt.

Wat het hebben van een doel nu precies doet op biochemisch niveau, is niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat het je gelukkiger maakt. En we weten dat gelukkige mensen minder stress hebben en gezonder zijn. Stress is één van de grootste ziekmakers van onze tijd, dat is dan ook het volgende onderwerp in deze reeks: stressmanagement.